Nyomtatás
Értékelés:
(4 szavazat)
 
 
Mindig is fontos szerepet játszott az életünkben a környezetvédelem, viszont az elmúlt napokban szerintem ez még jobban kiéleződött többek számára is. Mindez köszönhetően „Az Özönvíz előtt” című dokumentumfilmnek, melyben az ENSZ békenagyköveti tisztét is betöltő Leonardo DiCaprio híres közéleti személyiségekkel és elkötelezett aktivistákkal beszélget arról, hogyan lehetne fenntartható módon átalakítani napjaink gazdasági rendszereit. Interjúalanyai többek között: Barack Obama, Bill Clinton, Ferenc pápa, Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára, valamint a NASA vezető kutatói.
Éppen ezért arra gondoltunk, mi is készítünk egy többlépcsős gondolatsort, amely a korábbi sikeres Dicaprio által készített 2007-es „Az utolsó óra” című dokumentumfilmet is magában foglalja.

A legfőbb gondolatébresztő momentumok tehát:

 • Az emberi agy a felelős, hogy megbomlott az egyensúly a Föld és az emberi faj között. Hiszen mi vagyunk képesek egyedül előrelátni a cselekedeteink következményét. Akkor miért nem látjuk be a természet ellen elkövetett vétkeinket?
 • Azért különültünk el a többi élőlénytől, mert számba vesszük a lehetőségeket és veszélyeket, majd annak megfelelően cselekszünk. Viszont mégiscsak sorra követjük el a hibákat a természetünk ellen és csak sodródunk az árral ebben a tökéletesen megalkotott fogyasztói társadalomban.
 • Alapvető tévedésben vagyunk, amikor azt hisszük, hogy az ember a természet felett áll, hiszen valójában mi magunk is a természet részei vagyunk. Szerintem ez a minket jellemző legnagyobb félreértés és ez az alapja a minket körülvevő bajunknak. Ezek az állítások ellentétben vannak a kultúránk alap állításaival, azt hiszem az emberek ezért értik meg olyan nehezen, hogy a sorsunk hozzá van kötve a természet sorsához, illetve ez az oka, amiért nincsen bennünk öko tudatosság. Hiszen a kultúránk arra épül, hogy az ember a bolygónk legfejlettebb élőlénye és a Föld ura, valamint a sorsa nincs hozzákötve a természet sorsához. Tehát azt hinni, hogy nem tartozunk a természethez és uralhatjuk azt, szinte már kóros képzelgés, éppen ezért itt már csak az az igazán érdekes kérdés vajon miért alakult ki ez az elképzelés, illetve miért pozitívum az emberi elme számára, hogy nem vagyunk a természet része. Sajnos ebből következik az a tény, hogy egyáltalán nem vagyunk harmóniában a bolygónkkal, sőt a tágabb környezetünkkel és önmagunkkal sem.
 • Ember teremtette környezetben élünk, ahol könnyen gondolhatjuk azt, hogy különbek vagyunk, mint a többi faj. Felépítjük a saját világunkat és nincs szükségünk a környezetre, hanem a gazdaság az, ami igazán fontos. A gazdaságra koncentrálva elfeledkeztünk az ősi igazságokról, amik fenntartották köztünk és a természet között az egyensúlyt. Ha durván beavatkozunk a természetbe meg kell fizetnünk érte, sokkal finomabban kellene bánnunk vele. Erről az alapszabályról feledkeztünk meg és ennek fizetjük az árát most, csak nézzetek körül a nagyvilágban!
 • A civilizációnk hajtó motorja a fogyasztás, így jelenleg fogyasztói demokráciában élünk. Ugyanaz jellemző Amerikára, Európára és Kínára is, a kormányoknak meg kell adnia, amire az emberek vágynak, ez pedig nem más, mint a fogyasztói javak, lehetőleg minél többet és most azonnal. Hiszen az emberek szeretnek fogyasztani, ezért a vágy tárgyát kell megváltoztatni, mivel prédikálással biztosan nem érünk célt, inkább kulturális változtatást kellene bevezetni.
 • A másik aggasztó tény, hogy a rendszer hulladéktermelésre van optimalizálva, egy példával szemléltetve 1 teherautónyi késztermék előállításához 32 teherautónyi hulladék társul, ami számomra döbbenetes arány. Tehát ezzel a gyakorlattal nyilvánvalóan szakítanunk kell, pont ez az oka, hogy a Ma’oma’o –nál is szelektíven gyűjtünk, illetve a termékeink tárolóit sem kell eldobnotok, hiszen utántöltőt biztosítunk.
 • A társadalmunkban a média vált a fő információs csatornává, elvesztettük a kapcsolatunkat a Földdel. Nem vagyunk kapcsolatban a túlélésünk feltételét jelentő forrásokkal. A nyugati fejlett társadalmakban kevesen termelik meg maguk az élelmiszereiket, nem szívesen tanulnak saját tapasztalataikból és egyre kevesebben hoznak döntéseket a családban generációk alatt felhalmozott tudás alapján. Olyanok vagyunk, mintha űrhajósok lennénk, teljes egészében mesterséges környezetben élünk, elszakadva a természettől és a távolról érkező információkra vagyunk utalva. Reggeltől estig tompítjuk az érzékeinket zajjal, hangos zenével, villogó fényekkel és már senki sem látja a szépséget. Ezért ha valaki eljut ebbe az állapotba, elkezd pótszereket keresni. Eric Hoffer mondta azt: „Amit nem akarunk igazán, abból soha nem kaphatunk eleget!” Folyamatosan elégedetlenek vagyunk, és közben azt érezzük elveszítettünk valamit, csak éppen nem tudjuk mit. A világ szépsége veszett el! – és kompenzációként megpróbáljuk meghódítani és birtokolni a világot.
 • A kérdés az, mire hajlandó az emberiség a változásért!? Ilyenkor mindig érdemes Deepak Chopra szavaira gondolni: „Szerinte az emberek mindent megtesznek, ha ráébresszük őket az igazságra. Azt gondolom az emberek gondolataiért és szívéért folytatott küzdelem a tudatosság emelésével nyerhető meg. Mindig van út a nagyobb tudatosság felé!”

Na és mi a helyzet velünk fogyasztókkal, mivel is járulhatunk hozzá a bioszféra megmentéséhez?

 1. Először is nézzétek meg a filmet és gondolkozzatok el rajta.
 2. Fogyasszunk másképp, tehát ügyeljünk arra, mit veszünk, mit eszünk, hogyan szerezzük az áramunkat. Tehát a legfontosabb döntés, amit mi hozunk és kizárólag rajtunk áll, hogy meg van a jogunk a szavazásra és most nem a szavazófülkékre gondolok. Az ember minden nap szavaz, amikor fizet az üzletekben, webáruházakban.  A vásárlási döntéssel azt mondja: „Mindenben egyet értek ezzel a termékkel, azzal ahogyan készült, amilyen anyagokat használtak hozzá és azzal ami történik vele, miután nincs már rá szükségem és kidobom.”
 3. Két dologgal lehet megmenteni a világunkat. Szeressük önmagunkat és legyünk adakozóak. A másik, hogy tanuljuk meg szeretni a Földet, a világot amelyben élünk.
 4. Válasszunk olyan vezetőket, akik tesznek az éghajlat változás ellen! Azzal, hogy megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, befektetnek a megújuló energia forrásokba, nem bányásszák ki a fosszilis tüzelőanyagokat és támogatják a szén adó bevezetését.
 5. Derítsétek ki mekkora hatással vagytok a környezetre és mindez megtalálható a carbotax.org oldalon. Illetve tájékozódjatok a beforetheflood.com oldalon.
 
Ha szeretnél valódi környezetbarát, méreganyagmentes friss kozmetikumot, nézz körül nálunk!
Vigyázz magadra, élj egészségesen!

Az özönvíz előtt

Megjelent: 1995 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 08., kedd 19:41
Nagy Edit

2011 óta keresi a leghatékonyabb megoldásokat a különféle bőrproblémákra. Testvérével sikerük ékes bizonyítéka a Ma’oma’o megalapítása lett. Tiszta szívvel, odaadással készíti és fejleszti a termékeit, és örömmel merül el a natúrkozmetikumok világában. Eredeti szakmája marketing menedzser és közgazdász, ami biztosítja számára a gazdasági élet alaposabb áttekinthetőségét. Szívesen áll a rendelkezésedre, mint ahogyan eddig is sok ember számíthatott a segítségére.

Kapcsolódó elemek